Nieuws overzicht

Smit’s perspectief op een duurzame landbouw in 2040: relevant voor mijn plan?

Ik kreeg het boek van boerin Maria van Gaalen van kaasboerderij Noorderlicht. Het proefschrift van dokter Meino Smit met de titel ‘Naar een duurzame landbouw in 2040’. ‘Lees dit eerst maar eens’, zei ze.
Dat heb ik gedaan. Het was taai én helder, het was verontrustend én inspirerend. En relevant.

Ik ga niet eens proberen te vertellen wat ik allemaal geleerd heb. Maar ik deel wel de kern van de zaak: Meino Smit legt uit hoe op dit moment de output van onze landbouw in Nederland wel hoog is, maar dat de input (de letterlijke energie die ervoor nodig is) veel hoger is dan ooit.

En met het oog op het feit dat die energie opraakt en dat die energie veel CO2 veroorzaakt, pleit hij voor een lage-inputlandbouw. Hieronder stelt hij een aantal uitgangspunten voor om daar te geraken…

Ik ga – voorzichtig positief gestemd – nu verder onderzoeken of deze uitgangspunten de juiste zijn voor mijn plan…

En gelukkig ziet de heer Smit wel het voordeel in van het laten meedoen van buitenstaanders zoals ik.

En dat niet alleen. Hij ziet ook de grote noodzaak van integratie van allerlei gefragmenteerde onderzoeken en experimenten. Laat ik dat nou van plan zijn!

Mocht je niet zo’n lezer zijn, dan kun je Smit ook over zijn bevindingen horen in onderstaand interview. Aanrader!

Nieuws overzicht Mijn reis in detail...

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *