Nieuws overzicht

Labland vergt een nieuwe positie

Na heel wat maanden bij het VIC doorgebracht te hebben en een spoedcursus veen-water-boeren-overheidsfinanciën-en-nog-veel-meer te hebben ondergaan, weet ik wat we gaan doen met het VIC. En dat lijkt best veel op waar labland op koerst.

Bij het Veenweiden Innovatiecentrum gaan we in de komende jaren werken aan toekomstige integrale bedrijfsconcepten voor ondernemers op het veen. Klimaatboeren die water en energie verbouwen, landschapsboeren die andere gewassen dan gras verbouwen. En dan op grote schaal. Met veel steun van overheden.

Dat klinkt toch enigszins hetzelfde als wat ik van plan was met labland, maar dan met heel veel meer mogelijke impact. Dat doet de vraag rijzen ‘Is doorgaan met labland wel relevant of zelfs verstandig?’.

Is het eigenlijk erg als ik zou stoppen?
Is dat gezichtsverlies, of is dat juist OK?
Heeft labland me hier gebracht en mag ik met trots stoppen met labland?

Ik heb dat serieus overwogen.
Gedurende drie dagen. Na een meeting met de naam ‘help-labland-de-winter-door’ (echt!) met Bjorn Prudon van het Waterschap Rivierenland, kreeg ik weer energie en drive. Dankzij zijn opmerkingen en suggesties.

De drive om een nieuwe positie te vinden voor labland naast de plannen van het VIC.
Daarvoor moest ik even terug naar de kern van labland: een grass-root onafhankelijk lokaal initiatief. Dat was een van de redenen waarom de boeren uit de buurt zo – op hun eigen  wijze – enthousiast waren.

Wat als ik de belangen van een lokale individuele ondernemer iets meer laat samenkomen met grootse maatschappelijke belangen?

Bjorn heeft me geholpen: hij kwam met het concept ‘binnen het hek versus buiten het hek’.
Binnen het hek is alles wat een ondernemer (lees: boer) zelf regelt op zijn of haar eigen erf.
Buiten het hek gaat over alles wat een boer van buiten nodig heeft en dus importeert (zoals elektriciteit, water, grondstoffen, etc.) en naar buiten ‘exporteert’ (zoals producten en diensten, maar ook afval en uitstoot).

Tot nu toe heb ik me bij labland veel gericht op ‘buiten het hek’. Hoe kan je als boer water, energie en bio-based grondstoffen verbouwen voor de BV Nederland, buiten het hek dus?

Wat als ik me meer richt op ‘binnen het hek’? En ervan uitga dat er niets meer van buiten het hek binnenkomt?
Kan een bedrijf, of dat nou een melkveehouder, een bouwstoffenboer, of een andere soort ondernemer is, zelfvoorzienend worden in het veen…?

Nieuws overzicht Mijn reis in detail...

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *