Nieuws overzicht

Bamboe in de polder???

Een kleine blik in mijn ontwerpersbrein…

Inspiratie: Documentaire over bamboe als bouwmateriaal voor huizen in Bali.
Conditie: Low-input landbouw (zie stap 23).
Uitdaging: ‘Als we nou eens zelf de stellages verbouwen die nodig zijn om de zonnepanelen te monteren?’
Idee: ‘Kan je daar eigenlijk bamboe voor gebruiken en dat hier verbouwen?’
Weerstand: ‘Kappen Tim, je bent gek!’
Eerste iteratie: Bellen met een bamboe-expert in Nederland.
Validatie: ‘Ja, je kunt het hier verbouwen, en je kunt er zeker stellages van maken. Ze rotten wel weg. Na 15 jaar…’
OK, tijd voor tweede iteratie dus.
Opeens zijn we aanbeland in het gebied van de bio-based bouwmaterialen.

En dan is het van belang om met iemand te praten die er verstand van heeft. Dat is Gerard de Winter. Hij verkent voor BlauwZaam het veld van bio-based bouwmaterialen.

Bio-based bouwen is een wijze van bouwen die gebaseerd is op de natuur. Vaak gaat het hierbij om het toepassen van bio-based bouwtechnieken (skeletbouw) en het gebruik van natuurlijke en hernieuwbare bio-based bouwmaterialen, zoals hout, of verschillende grassoorten.

‘Bio-based’ zegt iets over de oorsprong van een materiaal. Het duidt op materialen die gemaakt zijn van hernieuwbare grondstoffen en compleet of gedeeltelijk bestaan uit biologische materialen- zoals vezels, suiker(s), micro-organismen, of eiwitten. 

Het duidt er dus op dat gebruikte materialen op natuurlijke wijze en op korte termijn terug kunnengroeien (algemeen binnen een termijn van 10 jaar). Dit is belangrijk om te benoemen, omdat minerale grondstoffen uit de natuur, zoals klei, steen, aardolie of zand, er daarentegen duizenden jaren over doen om te vormen. Deze materialen worden vaak in combinatie met bio-based materialen toegepast in de bouw. Echter, zijn ze niet bio-based en niet hernieuwbaar vanwege hun lange ontwikkelingstijd. 

Mocht je geïnteresseerd zijn, kun je verder lezen in het artikel op ecochain.com.

Zoals gezegd verkent Gerard de mogelijkheden en onmogelijkheden van bio-based bouwmaterialen en dan specifiek voor deze regio. We praten vooral over te verbouwen gewassen zoals streekeigen hennep en lisdodde, maar ook het exotischere olifantengras en zonnekroon.

Dat laatste is een gewas dat een boer in Meerkerk reeds verbouwt. Gerard gaat dat initiatief begin oktober bezoeken.

Hoewel Gerard binnen zijn project een voorkeur heeft voor streekeigen gewassen, snapt hij mijn denkrichting en initiële optimisme over bamboe. De toepassing lijkt mij zo helder: op hetzelfde stuk land verbouwen en toepassen, zonder grote verwerkingsslagen.

Mooi. Op naar de volgende iteratie ;-).

Nieuws overzicht Mijn reis in detail...

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *