Nieuws overzicht

En wie gaat dat allemaal betalen?

Zoals ik eerder vertelde, lijkt dit living lab op een ‘concept car’. Zoals in de automobielindustrie vaak gebruikt wordt. Een concrete verbeelding van mogelijke interessante toekomsten.
Dat dit waardevol is, lijkt wel duidelijk. Maar hoe financier je zoiets?

Een living lab is niet iets waar je directe omzet uit kunt halen. Daar is de schaal waarop je verbouwt te klein voor. En de initiële kosten te hoog.

Hoewel er wellicht indirecte omzet mee te halen is – in de vorm van het verwaarden van IP (intellectual property) of PR -, is en blijft een living lab een kostenpost. 

En aangezien er geen rendement, in ieder geval financieel rendement, op te halen is, lijkt het pad van impact investeerders vooralsnog ook niet logisch.

Mmmmh.
Dan blijft over: mijn eigen geld erin steken of subsidies vinden. 

Wat betreft dat eerste: mijn plan is om de komende 3 tot 5 jaar de helft van mijn werkbare tijd er in te steken. Zonder vergoeding. Dat is mijn keuze en dat is oké.
Maar om daarnaast een deel van mijn pensioen te steken in een experiment – want dat is en blijft het -, is risicovol. Als het moet, moet het. Maar zijn er eerst nog andere opties?

Jawel. Subsidies. Ik heb me nog nooit in mijn hele leven bezig gehouden met subsidies. De laatste weken dus wel. Oei…
Gelukkig zijn er mensen die je daarbij kunnen helpen zoals Marieke Kok. Zij is leidt de aanvraagprocedure in deze regio van LEADER, een van de mogelijke subsidies waar ik in aanmerking voor zou kunnen komen (zie stap 11). Maar da’s pas relevant einde 2023.

Op kortere termijn zijn er ook andere opties. Zoals de subsidie ‘Initiatieven voor een vitale landbouw’ van de provincie Zuid-Holland. Of een donatie van Stichting Symbio. En er zijn er nog veel meer…

Het is nogal wat wat ze je vragen. Zeker voor een experiment waarvan je niet weet waar het precies heen gaat. Tegelijkertijd snap ik heel goed dat ze je dwingen om na te denken over allerlei vragen voordat ze je zomaar geld ‘geven’. Daarom beschouw ik het aanvragen van subsidies als een onderdeel van het ontwerpproces. Maak iets wat inherent niet leuk is (best) leuk en uitdagend… 

Het allereerste stapje in het aanvragen van subsidies is het aanvragen van de e-herkenning. Ben jij of is jouw bedrijf wel echt?
Nou, dat stapje is gezet: die is binnen. Ik ben echt. 

Nieuws overzicht Mijn reis in detail...

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *