Nieuws overzicht

Vader Gijs pitcht labland aan zoonlief ;-)

Hij is de enige in Nederland. De enige boer die verticale zonnepanelen heeft staan op zijn grasland. Waar ook nog eens koeien en schapen op kunnen lopen. En waar, naar het lijkt, zelfs meer gras groeit dan op een stuk zonder panelen…
Gijs de Raad in Culemborg stapelt dus functies. En daar ben ik ook mee bezig op labland. In theorie dan nog ;-))).
Dus tijd voor een leuk gesprek…

Gijs vertelt over hoe hij zijn asbestdak wilde vervangen maar dat de toevoeging van zonnepanelen daarop niet uitkwam. En dat z’n grasland opgeven voor een zonneweide met schuingeplaatste panelen geen optie voor hem was.
Met wat rekenwerk werkte deze verticale positionering wel. Ondergebracht in een lokale corporatie waarin het dorp ook participeert.

We bekijken de panelen. En filosoferen over hoe dat in het veen zou werken. En hoe je er nog iets tussen zou kunnen verbouwen dat niet te hoog is, zoals lupine. We spreken over inklapbare panelen en panelen die meedraaien met de zon. Ik leg hem zelfs de wilde gedachte van stellages van bamboe voor.

Dan is het theetijd. Aan de hand van het inmiddels wat beduimelde postertje leg ik hem mijn plannen uit. En hij ziet het echt voor zich. Uiteraard ziet ie ook de uitdagingen, maar begrijpt dat dit mogelijkheden biedt voor sommige boeren.

Dan gebeurt er iets bijzonders. Zijn zoon komt binnen, rechtstreeks uit school. 4e Klas MBO Yuverta veehouderij, op weg naar het HBO. Gijs pitcht plotseling mijn idee naar hem. Ik kijk verwonderd toe.
Z’n zoon is eerst wat kritisch, maar mengt zich snel in het gesprek. Zeker als we terplekke een snelle berekening doen over de mogelijkheden om een hectare land op te geven voor een waterbassin. Daar moet je mestruimte voor inleveren, maar ook derf je de grasopbrengst van die hectare. Je krijgt daar echter een betere grasoogst voor terug door het gras volgend jaar te bewateren met het opgeslagen water. En dan hebben we het nog niet over mogelijke extra verdiensten van zonnepanelen in het water. Of zelfs het verbouwen van een drijvende natte teelt voor koeien in die bak…

En dan is het gesprek vrij plotseling over.
Genoeg gefantaseerd. Iedereen weer aan het werk ;-).

En toch denk ik dat ik Gijs nog regelmatig ga spreken in de komende jaren!

Nieuws overzicht Mijn reis in detail...

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *