Nieuws overzicht

Pek & veren of een goed gesprek?

Op de foto zie je ze lachen. Dat geeft het antwoord op bovenstaande vraag enigszins al weg.
Het was een goed gesprek. Echt een goed gesprek.
Met de boeren van De Tiendweg in Noordeloos. Melkveehouders te midden van de uitdagingen van het veenweidegebied.

Klaas, waar ik helemaal in het begin dit avontuur mee aftrapte, heeft alle boeren op de Tiendweg uitgenodigd voor een update over het zonne-energietraject van de Tiendweg. Daarna geeft hij mij de kans om labland te presenteren. We doen dat in de prachtige net nieuwe ruimte van Hendrik, gebouwd boven de stal met prachtig uitzicht over de koeien.

Ik heb ervóór met Matthijs, één van de mensen uit labland’s klankbordgroep, kort gespard over de beste manier om mijn verhaal te vertellen. Meteen de inhoud in? Geen gelul over mijn achtergrond? Niet te veel dingen opblazen? Hij geeft me een paar goede tips. Met pek & veren naar buiten gedragen worden zal niet gebeuren, maar zullen we een constructief gesprek gaan hebben?

Waar de boeren op aanslaan is het woord ‘onafhankelijkheid’. Niet afhankelijk van en gestuurd door de grote industrie, niet door de overheid, niet door natuurclubs, maar ook niet door boerenbelangenbehartigers. En ook niet bedoeld om geld mee te verdienen voor mezelf. Onafhankelijk. Die sla ik op.

Het is mooi dat ik ook de ruimte krijgen om een aantal minder welgevallige boodschappen over te brengen. Over een hogere waterstand, over extensievere manieren van boeren, maar ook over andere verdienmodellen. Ook hier hebben we een rustig gesprek over.

Op mijn vraag wat ik ga vertellen over deze bijeenkomst tegen wethouder Lock, zeggen ze bijna zonder uitzondering ‘uitproberen!’.
Ik voel me gewoon een beetje trots dat ik hun voorzichtige steun heb gekregen om het te gaan proberen.

Na afloop laat Henk, de zoon van Hendrik, me zien hoe ze hun koeien ‘managen’ vanuit de control tower. We bespreken – in alle openheid – de uitdagingen van hun kant en de ontwikkelingen die ik zie aankomen. De perspectieven zijn anders, maar het gesprek gaat verder…

Nieuws overzicht Mijn reis in detail...

Eén reactie op “Pek & veren of een goed gesprek?”

  1. Freek schreef:

    Tof Tim. Met elk gesprek raakt je idee steviger gevalideerd. Het is toch een raadsel waarom er bij de gemeente niemand de kans grijpt en tussen de regels in een mogelijkheid vindt. Hopelijk kan de spaai snel in de grond!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *